Wednesday, September 30, 2015

Pandan kek dengan swiss meringue butter cream....

Sekarang ni memang tengah trend Pandan kek ni.....saya pun nak cuba buat jugak. Seingat saya kek ni saya buat masa umur 17 tahun dulu.....dah berpuluh tahun tak buat.....Bila melihat IG famous baker rasa nak buat tu membuak buak ....he...he...he...

Ta da ....so this is my first pandan kek selepas berpuluh tahun tak buat..
 
 

Pandan kek ni menggunakan swis meringue buttercream....dengan drizzle of caramel sos..
 
 

Its 2 layer
 
 
 

Pandan kek ni menggunakan pure santan atau santan kotak pun boleh.
 

Ha..ha....masa ni tengah rajinlah konon nak menumbuk daun pandan....penat gak menumbuknya nak dapat kan air pandan tu......senang guna pewarna hijau dan pandan paste.
 
 

Mesti guna gula Melaka yang berkualiti baru rasanya sedap.
 
 

Sebiji kek bersize 8 inci je...
 
 
PANDAN KEK DENGAN SWISS MERINGUE BUTTER CREAM
Source : Fuzzymazing.blogspot.com
 
Bahan
200 g tepung kek
1/2 sudu kecil baking powder
125 g butter unsalted
1/2 sudu garam
1/2 sudu kecil vanilla paste /esen
200 g gula kastor
2 biji telor size A pada suhu bilik
75g santan ( dalam kotak ) + 25 g air }
2 sudu besar jus pandan                      } satukan
pewarna hijau                                      }
 
Cara
-Panaskan oven sehingga 180 darjah. Ikut oven masing masing. Saya punya 150 darjah sahaja.
-Letak baking paper dan griskan loyang dengan butter.
-Satukan tepung dan baking powder. Ayak dan letak tepi.
-Masukkan butter, vanilla dan garam, pukul sehingga smooth.
-Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga kembang selama 3 minit.
-Letakkan telor sebiji demi sebiji.
-Masukkan bahan bahan kering dalam 3 bahagian dengan diselang selikan dengan santan tadi.
 Jangan overbeat , kaup balik sahaja.
-Setelah itu boleh lah masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan. Saya guna 2 loyang.
-Masak selama 25 ke 30 mini ikut oven masing masing.
-Setelah masak sejukkan kek atas redai.

 
Gula Melaka Caramel
50g gula Melaka
2 daun pandan, dikoyakkan dan diikat
1/8 cawan air

Cara menyediakan gula Melaka caramel
-Masukkan air, gula Melaka dan daun pandan dalam periuk pada api sederhana. Kacau sehingga gula cair. Lepas tu panaskan lagi sehingga sirap tu berkurangan sedikit dalam 3 - 4minit. Caramel ini akan pekat bila sejuk. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air sebelum digunakan.


Gula Mealaka Swiss Meringue buttercream
3 biji putih telor gred A
110g gula kastor
150g unsalted butter - saya guna salted
1 sude kecil esen vanilla
sedikit garam , kalau guna unsalted butter

Cara menyediakan swiss meringue buttercream
-Masukkan semua putih telor, gula dan garam dalam periuk secara double boiling. Kacau  selalu sehingga mencapai 70 darjah. Boleh tengok bila tidak ada ketulan gula bila kita rasa dengan tangan maknanya dah ok. (Gula tu dah cair).
-Masukkan ke dalam bowl mixer dan pukul selama 5 minit pada tahap medium ke high sehingga stiff peak terbentuk dan adunan berada pada suhu bilik.
- Turunkan speed ke medium dan masukkan butter yamg telah dipotong bersegi empat kecil. Pastikan ia bersatu sebelum ditambah lagi butter yang lain. Pukul lagi sehingga adunan bersatu dan proses ini mengambil masa 5 minit.
-Biar mixer tu berpusing sambil dimasukkan karamel gula Melaka, satu sudu kecil pada suatu masa sehingga semua bersatu. Boleh masukkan 5 sudu kecil atau lebih.
 
 



 
.


 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...