Tuesday, February 28, 2017

Blueberries buttercake...nyums...

Lama tak makan buttercake....kebetulan I have fresh blueberries in the fridge. So I bake one buttercake for me.

Lucky it came out very nice.



Trying the President purte butter. Kebetulan the blueberries price tak berapa mahal....otherwise tak beli lah...



Using the bundt pan.....memang kena sapu butter dengan banyak so that senang nak keluarkan kek tu. Saya suka gun brush untuk sapu butter dalam bundt pan and letakkan tepung .



The smells of the blueberries buttercake is so nice....



The blueberries melt.....I only put a little of it since I don't have much.


2 slice for me......eat this with a cup of coffee os heaven.....so sedap..... resepi is from internet...goggle je.







BLUEBERRIES BUTTER CAKE
Source : Irened from allrecipes


Bahan

250g butter
200g gula kastor
2/4 sudu kecil garam - saya tak letak
2 sudu kecil vanilla esen
4 biji kuning telor
400g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
160ml susu segar
4 biji putih telor
8 sudu besar gula kastor
500 g fress blueberries - saya guna  125 g saje
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula kastor



Cara
-Panaskan oven 180C. Sapu butter pada loyang atau bundt pan.
-Pukul butter dan gula sehingga fluffy. Masukkan garam dan vanilla.
-Masukkan kuning telor dan pukul sehingga creamy.
-Satukan tepung gandum dan baking powder, secara berselang seli masukkan tepung dulu ke dalam adunan butter tadi diikuti dengan susu sehingga habis.
-Letakkan sedikit tepung pada buah blueberries (coating namanya) dan masukkan ke dalam adunan .
-Dalam mixer yang lain, pukul putih telor sehingga kembang sehingga terbentuknya tanduk (soft peaks). Masukkan putih telor ke dalam adunan tadi. Kaup balik. Boleh masukkan ke dalam Loyang ataun bundt pan.
-Sprinkle top dengan 1 sudu besar gula - saya tak letak.
-Bakar kek selama 50 minit atau sehingga kek masak.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...