Monday, May 30, 2011

Ikan Pekasam Mak Mah

Now kat office trend ikan pekasam and suppliernya ialah my office mate, Mak Mah. Ramai juga yang tak pernah makan ikan ni , sekali rasa nak lagi. Biasanya, ikan pekasam boleh dibuat dari berbagai jenis ikan tapi yang famous si ikan sepatlah. 

Ikan sepat pekasam yang belum digoreng. Jangan dicuci. Nanti hilang semua beras yang ada di sekeliling ikan tu. Kerangupan beras tu yang menyedapkan lagi ikan pekasam ni.

Ikan sepat pekasam yang telah digoreng. Perah dengan limau.

Resepi :

2 ekor ikan pekasam
2 biji bawang besar
2 biji cili merah
2 bijji cili hijau
6 biji cili api
2 biji limau sambal

Cara:
1) Jangan basuh ikan pekasam tetapi terus menggorengnya sehingga masak.
2) Keluarkan ikan dan goreng bawang besar, cili merah, cili hijau dan cili api.
3) Letakkan semua bahan yang digoreng di tepi ikan pekasam.
4) Bila hendak makan, perahlah limau sambal di atas ikan.
5) Syarat utama mestilah dimakan dengan nasi putih yang panas barulah sedap. Tak da lauk lain pun  tak pa. Mak mertua lalu pun tak perasan.




2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...