Sunday, April 3, 2011

Kuih Abok Abok

Abok Abok
Kuih ni senang sangat nak dibuat cuma malas atau rajin saja.

Bahan-bahan yang diperlukan :
Sagu mata ikan 2 cawan
Kelapa parut putih 1 cawan
Gula Melaka ( didadukan )
Sedikit garam
Daun pisang ( Tips: layurkan dulu di atas api supaya senang dibuat kelongsong)

Cara-caranya:
Rendam sagu mata ikan selama 5 minit supaya kembang. Toskan dan campur kelapa parut & garam. Gaul rata semuanya. Ambil daun pisang buatlah kelongsong tiga segi dan masukkan sedikit adunan tadi ke dalamnya. Letakkan gula melaka yang telah dipotong dadu kemudian tutupkan dengan adunan tadi. Setelah siap masukkan ke dalam kukusan dan dikukus selama 15 minit.





Sebelum dikukus.

Selepas dikukus. Aroma daun pisang memang harum baunya. cubalah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...