Friday, April 15, 2011

Kuih Bakar or "Bombai"

Kuih ni famous kat Melaka. Now i live in Johor & selalu cari kuih ni kat mana mana but still tak sama rupa & rasanya. Kuih Bakar ni favourite my hubby & my daughter. As for me so so-lah sebab manis sangat. So berhempas pulaslah mencuba resepinya dan inilah hasilnya. 2nd attempt baru berjaya but still the smell tak cukup kuat even i dah put a lot of serbuk kulit kayu manis. 

Resepi Kuih Bakar

250g tepung gandum
3 cawan santan
2 cawan gula
3 biji telor
bijan
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu teh pewarna hijau, kalau rajin gunalah daun pandan yang diblend.

Caranya :
Pukul telor dan gula hingga kembang dengan munggunakan pemukul telor. Tak perlu pakai mixer. Letak tepung sedikit demi sedikit, serbuk kult kayu manis dan tuangkan santan. Masukkan pewarna hijau. Adunan mestilah tidak terlalu cair atau pekat. Panaskan acuan di atas dapur , letakkan minyak, apabila panas tuangkan adunan je dalam acuan yang panas tadi. Taburkan bijan di atasnya. Tutup dengan tudung periuk. Bakar selama 5 minit dan masukkan ke dalam oven dengan api atas bawah. Bakar selama 15 minit.
Boleh dapat 4 atau 5 biji kuih bakar dengan adunan di atas.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...