Tuesday, July 7, 2015

Ketam bankgang sweet & sour.....


Entri ni dah terperap dekat setahun lebih baru sekarang nak keluar....lama betul.....My favourite & the kids ni....ketam bangkang sweet & sour. Ketam bangkang ni beli kat pasar tani dalam RM40.00 sekilo. Isi dia memang tebal. Kalau kat restoran dah siap masak harganya mencecah ke RM90.00 sekilo wah....double gitu. Selalunya kalau teringin makan ketam saya akan beli dan masak saja lebih menjimatkan.
 
 
So drooling to see the crab color.....orangy gitu....sorry ya bulan puasa ni....tengok photo je ya....
 
 
 

Lepas dah masak tu pecahkan telor sebiji...
 

Nowadays memang susah nak dapat ketam bangkang ni.....tak de stok memanjang.....so asyik makan ketam bung je lah...
 

Kat penyepit tu lagi tebal isinya.....tak boleh gigit dengan gigi so kena pakai cutter khas , saya guna lesung batu......ketukkan dahulu penyepit tu sebelum di masak nanti senang nak bukak.
 
 
KETAM BANGKANG SWEET & SOUR
Source : Sweetiesaqi kitchen
 
Ketam 3 ekor - saya guna ketam bangkang yang warna coklat hitam tu
1 biji bawang besar
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 biji telor
air
gula dan garam secukup rasa

Cara
1-Tumis bawang besar yang dah dikisar, masukkan cili kisar. Goreng sampai garing.
2-Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram. Kacau sebati. Masukkan air sedikit.
3-Letakkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan ketam.
4-Kaup balik ketam. Akhir sekali pecahkan telor yang telah dipukul dan tuangkan ke atas ketam tadi. Biar seketika kemudian baru dikacau.
5-Sedia untuk dihidang


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...