Thursday, January 7, 2016

Banana Muffins yang simple....

 This is what happen when I have extra bananas.......buat muffin banana lah apa lagi. Pisang yang digunakan ialah pisang abu yang saya beli di Pasar Melaka.....sekilo RM5.00. 
 
My muffin tak berapa naik di atas sebab saya letak sedikit adunan dalam cup cake sebab takut terkeluar....lagi satu saya letak sedikit je bakingsoda sebab saya kurang suka baunya kalau terlebih letak.
 

Kali ni gunakan coklat premium yang mahal ni....Hersheys milk chocolate.....memang sedap sebab rasa macam makan chocolate...
 

Nasib tak membuak sangat...just nice paras cup cake...


Banyak jugak dapat muffins ni...


Resepi kali ni saya guna adik danish.harraz punya. Yang bestnya adik ni baru 9 tahun sama umur dengan anak untie lah. Boleh lihat resepinya di IG beliau. Thank you for sharing the resepi. Semoga ilmu yang dikongsi ni mendapat manafaat kepada semua yang mencuba. Disini untie kongsikan sekali lagi ya
 

Bila dibelah...lihatlah dalamnya....awesome with the melted hersheys......nyum...
 
 

Tak cukup satu lah.....
 
CHOCOLATE CHIP BANANA MUFFINS
Source : danish.harraz follow his IG
 
Bahan
4 biji pisang ranum saiz besar dilecek
1/3 cawan butter - cairkan
1 biji telor
3/4 cawan gula pasir - boleh kurangkan sedikit
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam halus
secubit 2 cinnamon powder
1/2 - 3/4 cawan semi sweet mini choc chip
 
Cara
Pansakan oven pada suhu 170 darjah . Ikut oven masing masing ya, saya punya 150 je.
Alas muffin tray dengan cupcake.
Ayak bahan kering dalam 1 bekas.
Dalam bekas pisang yang dah dilecek masukkan gula, telor, butter yang dicairkan dan gaul semuanya sebati.
Masukkan bahan kering dan dikaup balik sehingga rata dan jangan overmixed.
Scoop adunan ke dalam paper cup, 2/3 sahaja.
Bakar selama 15 - 20 minit atau bahagian ataas agak keperangan dan permukaan muffin agak spring bila ditekan dengan jari.
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...