Wednesday, July 27, 2016

Pengat Durian Cicah Roti......nyum...nyum...

Ada lebihan durian so teringin nak buat pengat....lama tak makan ni.........

Agak pekat sikit kuah pengat durian saya ni..


Sungguh menarik durian durian ni...


Pengat ni manis so saya boleh makan sikit saje...bahaya..


Makan dengan roti ...


Tea time...pengat durian , roti and secawan the panas....heaven...nikmatnya...


Banyak betul durian kat sini..


Ni Musang King...memang mahal harganya sebab belum musim lagi tapi tekak sibuk nak makan...




PENGAT DURIAN
Source : Sweetiesaqi_kitchen


Bahan
isi durian  5 ulas
1 kotak santan 250 g
1 kotak air - kalau pekat tambah lagi air 
daun pandan
3 sudu besar gula Melaka yang dicarikan dengan sekikit saja air- untuk warna dan bau dia yang wangi
gula pasir - letak sedikit saje sebab gula Melaka dah manis
sedikit garam 


Cara
-Masak dulu gula Melaka dengan sedikit air.
-Masukkan santan kotak dan air ke dalam periuk dan didihkan. Letak daun pandan.
-Masukkan gula Melaka yang telah dicairkan  dan isi durian. Kacau rata.
- Masukkan gula secukup rasa dan secubit garam.
- Kacau rata hingga mendidih.
-Boleh hidangkan sejuk atau panas.






1 comment:

  1. sedap nyer cicah roti !!!
    siang td kat opis ada makan2, ada sekali ni.
    cicah roti aduhai.... nyaman!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...