Tuesday, October 14, 2014

Matcha/Green Tea Chiffon Kek

First time saya dengar nama matcha ni rupanya adalah green tea. Saya ada membeli serbuk green tea ni tapi tak tahu nak buat apa. Belek punya belek jumpalah resepi chiffon green tea cake ni dari blog hazila. Cantik je kejadiannya. So decide nak cuba.


Loyang tebuk tengah ni pun saya baru beli. Senang sikit kalau nak buat chiffon kek.



First time buat chiffon kek ni....ok lah for first timer tapi tak selembut yang di kedai punya.


Sebelum dibake warna memang cantik...hijau gitu....Yang buat kek chiffon ni lembut ialah telor putih yang dipukul sehingga soft peak. So teksturnya lighter.


 
Bila kek dah siap....agak burnt sikit...warna pun tak secantik sebelum dibakar.....may be my oven too hot.



Cicah air kopi ni memang sedap....
 MATCHA / GREEN TEA CHIFFON CAKE
Source : hazilablogspot
Main    : One Cookbook

Bahan
3 biji telor kuning gred A
75 g gula ( 2/3 cawan buang 1 sudu teh )
40 ml munyak sayuran ( 3 sudu makanan )
60 ml air ( 4 sudu makan )
75 gm ( 2/3 cawan buang  4 sudu makan) tepung kek
1 sudu makan ( about 10 gms) matcha powder
1 sudu teh baking powder
3 biji putih telor size A
7" Chiffon cake pan

Cara
- Pansakan oven pada suhu 170 darjah celcius.
-Pukul kunig telor bersama dengan gula  kemudian tambahkan air dan minyak. Pukul hingga sebati.
-Ayak tepung + matcha powder + baking powder ke dalam campuran telor kuning tadi. Gaul sebati dan ketepikan.
-Pukul telor putih hingga kembang dan masukkan baki gula ke dalam dan putar hingga soft peak.
-Masukkan telor putih ke dalam adunan kuning dan tepung tadi sedikit demi sekikit sehingga habis.
-Tuang adunan ke dalam acuan dan tepuk pan beberapa kali supaya adunan sama rata.
-Bakar sehingga masak selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan terbalikkan acuan dan biarkan hingga sejuk.
-Gunakan pisau untuk keluarkan kek dari acuan.








 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...