Monday, March 30, 2015

Ikan Merah Masak Tempoyak..rebus je...

Memang lama dah mengidam nak makan tempoyak ni. Kebetulan ada ikan merah so apa lagi terus ke dapur memasak untuk lunch. Masak tempoyak ni saya tak tumis pun masak cara rebus je. Sihat sikit ....kurang minyak.


Kebetulan ada belimbing yang kecil ni....letak sekali.....ai dah kecur air liur.......sedang menaip ni pun boleh kecur air liur...he....he...alamatnya kena masak lagi lah...



Ikan merah ni memang one of my favourite fish. Masak apa pun sedap.


Boleh nampak kan serpihan tempoyak tu. Kuah ni dihirup pun sedap. Tempoyak ni rasa dia masam masam sikit......susah nak digambarkan tapi memang best.
 
 
IKAN MERAH MASAK TEMPOYAK
Source : Sweetiesaqi

Bahan

3 ketul ikan merah
1 biji bawang besar dikisar
1 senduk cili kisar
1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
2 mangkuk air
2 senduk tempoyak - jika suka lebih kan
belimbing buluh
daun kesum
garam secukup rasa, nak sedap tambah sikit gula

Cara
-Masukkan bawng kisar + cili kisar atau blend + kunyit hidup air ke dalam periuk.
-Didihkan  kuah. Masukkan tempoyak dan garam. Kacau rata.
-Masukkan ikan merah . Last sekali masuk belimbing buluh dan daun kesum.
-Didihkan dan sedia untuk dihidang.



 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...