Wednesday, November 4, 2015

Sambal Tumis Udang

Saya memang tak boleh tengok udang yang besar besar ni mesti nak membeli. Masak apa yang sedap udang ni.....selalunya saya suka masak sambal tumis je...
 
Biasanya saya tak goreng udang tu  dulu....bila sambal dah menggelegak saya terus masukkan udang..

Hm...memang terliur tengok udang besar ni.
 

Selalunya saya serorang saja yang makan udang ni....anak anak kurang suka. Mereka makan sekor dua je so mama nya yang kena perabihkan...Resepi saya main campak campak je ikut hati..


SAMBAL TUMIS UDANG
Source : Sweetiesaqi

Bahan
Udang 10 ekor
4 sudu besar cili kering yang telah diblend
1 biji bawang besar yang sederhana
secubit belacan dalam 1 cm
sedikit perahan air asam jawa / 2 sudu besar
garam gula secukup rasa
MAGGI cukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara
Bersihkan udang.
Bawang besar ditumbuk bersama belacan
Panaskan minyak, bila dah panas boleh tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi. Goreng hingga garing. Masukkan cili yang telah dikisar tadi. Goreng sehingga garing. Setelah pecah minyak boleh masukkan air asam jawa. Jangan banyak nanti masam. Letakkan garam, gula dan Maggi secukup rasa. Bila mendidih boleh masukkan udang. Kaup balik udang sebati dengan cili tadi. Udang tak boleh digoreng terlalu lama nanti isinya kerasa dan tak sedap dimakan. So goreng sekejap saja.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...