Tuesday, July 26, 2016

Sambal Hijau my favourite...

Sambal hijau memang my favourite. Selalu suka buat ni sebab simple je. Kalau nak pedas boleh campur dengan cili padi.

This time guna olive oil ...tal lah rasa bersalah makan minyaj yang banyak tu..


Selalunya saya akan buat kuantiti yang banyak dan simpan dalam fridge...nak makan ambil je ....senang..


Makan begini ni pun sangat sedap.....saya boleh makan berpinggan pinggan nasi....wah...sangat bahayakan...


Super loving this sambal hijau...


SAMBAL HIJAU
Source : sweetiesaqi_kitchen

Bahan

5 biji cili hidup hijau
5 biji cili padi
2 biji bawang putih
sedikit garam
1 sudu kecil sos tiram - tak letak pun tak pe
minyak untuk menggoreng
ikan bilis goreng untuk hiasan



Caranya:

1. Goreng cili hijau, cili padi dan bawang putih dengan minyak. Layurkan je jangan sampai hitam. 
2. Angkat dan tunggu sejuk seketika. Tumbuk kesemuanya dalam lesong batu. Jangan terlalu lumat . Letak sedikit garam je.
3. Panaskan minyak dan goreng semula bahan yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan sedikit sos tiram. Tak letak pun tak pe. Goreng sekejap sahaja dan boleh diangkat. 
5. Tabur ikan bilis goreng dan sedia untuk dimakan. Makan dengan nasi panas panas ya.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...