Sunday, December 29, 2013

Sayur Beremi......pahit pahit sedap.....

Apa bestnya sayur beremi ni ya........sebenarnya sayur ni rasa dia pahit pahit sikit. Tak ramai yang suka sebab kepahitan dia tu. As for me , memang suka sesangat tapi tak boleh makan banyak lah kan...Biasanya sayur beremi ni tumbuh di pesisir pantai atau tepi paya bakau. Di Kedah sayur beremi ini juga dipanggil pucuk sepit atau pokok remilang. Mereka makan sayur ni sebagai ulaman. Saya tak pernah buat ulam , mesti nak goreng baru boleh makan. Mungkin saya boleh cuba makan sebagai ulaman. Kalau buat urap pun sedap.


Sayur ni hijau nampak cantik je.....tapi jangan tertipu ya ni bukan daun ros jepun ya. Seakan saja. Sayur beremi juga disebut segai purslane atau edible portulaca maknanya portulaca yang boleh dimakan ya. Sayur beremi ni memang merupakan kegemaran kaum peranakan Baba dan Nyonya di Melaka. Saya beli seplastik sayur ni dengan harga RM1.00 saja di Pasr Besar Melaka.


Hijau segar menawan gitu.....kena pilih yang mana baik....

Goreng biasa je sayur beremi letaksedikit fish ball dan cendawan siap untuk dimakan.

Jangan silap ya ni bunga ros jepun tau seakan sayur beremi.......lepas ni jangan ada yang makan daun ros jepun nanti........susah...


SAYUR BEREMI GORENG

Bahan
1 ikat sayur beremi
2 ulas bawang putih
2 ulasa bawang merah
sedikit udang kering
sedikit air
fish ball dan cendawan
garam secukup rasa
sedikit cukup rasa MAGGI

Cara
Sayur beremi dipilih dan dibersihkan. Tumis bawang putih + bawang merah + udang kering yand dah ditumbuk sehingga garing. Masukkan air , garam dan serbuk perasa. Mendidih masukkan fish ball dan cendawan. Last sekali masukkan sayur beremi. Jangan lama sangat. Boleh angkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...