Wednesday, January 21, 2015

Petanda macarons tak menjadi....

Saya tak berapa minat makan macarons setakat sekeping 2 tu ok lah BUT saya suka membuatnya.....suka kan warnanya dan love to see the feet yang keluar bila ia menjadi...love to take photo if the macarons menjadi. Boleh jadi gila dibuatnya saya buat photo shoot macarons ni...ha....ha...ha....Nak buat macarons ni bahan tak bakyak but its more to the teknik macam mana nak membuatnya.....faktor cuaca pun memainkan peranan juga. Kalau musim hujan jangan mimpi nak buat ya tapi if your house is panas bolehlah difikirkan.....macarons perlu dikeringkan baru boleh di bake.
 
 
Walau dah buat banyak kali macarons ni......silap haribulan masih tak menjadi. Ni lah yang terjadi bila terover whip putih telor. Tak menjadi teksturnya. Sepatutnya adunan tu mesti membentukkan soft peak.Yang diatas tu macam dah jadi gula kapas.


Bila dikaup balik dengan scrapper dia jadi berbuih.....Lagilah hancur jadinya. Bila jadi begini jangan bermimpi untuk terus memasukkan badam ya.....gerenti tak menjadi so kiranya boleh dibuanglah adunan ni. Sedih tul...... nasib saya tak masukkan ground almond tu if not membazir .....dah lah almond tu mahal.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...