Tuesday, January 6, 2015

Sucker roses....menakutkan...

Apa itu sucker? Bunyinya pun menggerunkan. Sucker ni sangat bahaya. Kalau nampak cepat cepat dibuang. Sucker ni suka menyedut nuttrien dari sampai ke pokok induk dengan sangat cepat. Hasilnya pokok induk tidak akan membesar dan tidak mengeluarkan bunga.
 
 
 Di atas adalah roses dari jenis pokok grafted. Sucker biasa akan keluar dari pangkal pokok grafted. Kalau nampak ni cepat cepat buangkan. Ramai orang sangka sucker ni macam BB(basal break) sebab kehijauan dan kegemukan batang tu seperti di photo tapi sebenarynya bukan ya.
 
 
Segar betuk sucker ni kan. Kalau dilihat dengan betul daunnya lain sedikit dari pokok induk. Daunnya kalau dikira ada 7 helai setiap satu.
 
 

 
Jangan tertipu daun segar tapi sebenarnya ni adalah sucker yang sangat merbahaya. Mesti dibuangkan secepat mungkin.

1 comment:

  1. boleh ditanam tak...kalau wild rose pun cantik kan sis?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...