Sunday, January 24, 2016

Lala Tumis Air je....

Lala ni saya beli di Pasar Besar Melaka....masukkan dalam tupperware simpan dalam freezer sekejap dan petang tu terus bawak balik Johor.....nasib segar lagi dan tak bau satu kereta...next time boleh buat lagi...he...he...
 
 
Lala ni jenis yang kecil...sekilo RM5.00 je...banyak jugak dapat...Kuah lala ni tak banyak....hirup kuah ni memang sangat sedap....


Senang je masak lala tumis air ni....hiris semua bahan dan tumis sebentar...tambah air tapi jangan banyak sebab lala ni pun akan mengeluarkan air juga....


Ratah ratah ...ops ...dah tinggal sikit dah...tak perasan...

Masak lala ni tak boleh lama nanti dia keras....asal dah terbukak je cukuplah...
 
 
LALA TUMIS AIR
Source : Sweetiesaqi_kitchen

Bahan
1 kg lala
2 ulas bawang putih
1 batang serai diketuk
1 biji cili padi merah - tak letak pun tak pe
2 cm halia
1 sudu besar sos tiram
sedikit lada sulah
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara
- Bawang putih, halia diracik. Cili padi potong 2 saja.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia , cili padi dan serai sampai naik wangi.
- Masukkan air ....jangan banyak sangat.
- Mendidih masukkkan garam dan lada sulah.
- Lepas tu baru masukkan lala.
- Letak sos tiram dan kacau rata. Masak lala tu sekejap saja jangan biar terlalu lama nanti keras.
- Siap boleh hidangkan.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...