Monday, October 10, 2016

Tauhu berlauk....so sedap

Dah lama nak try buat tahu berlauk ni....bahan tak banyak and senang nak buat. Kali pertama buat dah jatuh cinta so yang ni buat kali kedua....Boleh buat banyak dan simpan dalam fridge. Bila nak makan terus goring ...senang...

Tauhu berlauk yang telah digoreng.....nyum..nyum ...memang sedap rasanya....


Tauhu ni menggunakan kombinasi 2 jenis tauhu = tauhu putih biasa 4 keping + tauhu jepun 2 ketul
Yang berlauk tu sebenarnya ialah kita letakkan daun saderi dan cili merah potong je. Masa dah blend tauhu + isi ayam sila letak sedikit garam saje ya. Kalau masin sangat memang tak sedap..




Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam bekas plastic putih dan kukus selama 15 ke 20 minit.
Kali ni terajin ...saya buat 2 adunan.



Selepas tauhu kukus sejuk sebentar sila potong dadu dan boleh goring . Golekkan tauhu dalam 2 biji telor yang telah dikocok . Terus goring bila minyak telah panas.





Memang sedap tauhu ni......banyak saya makan. Cicah dengan cili kicap memang the best. Kalau makan panas panas lagi sedap. Panas campur pedas memang kaw....cubalah baru tau...he...he...now saya super addicted to it....


TAUHU BERLAUK
Source : jumpa kat FB dan saya olah sedikit

Bahan
4 keping tauhu putih
2 tiub tauhu jepun
2 biji telor
sedikit isi ayam
daun bawang
daun sup
garam, Maggi sedap rasa
lada sulah
2 biji telor untuk menyalut tauhu

Cara
-Blenderkan tauhu + tauhu jepun + isi ayam + 2 biji telor
-Masukkan hirisan daun bawang, daun saderi dan cili merah.
-Letak garam, Maggi cukup rasa dan serbuk lada sulah dan gaul rata.
-Masukkan adunan tadi ke dalam bekas plastic dan kukus selama 15 - 20 minit.
-Setelah masak sejukkan tauhu tu .
-Pecah 2 biji telor dan dikocok, celupkan tauhu yang telah dipotong dan goring sehingga kekuning kuningan.
-Setelah masak boleh dimakan bersama sambal cili kicap.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...