Tuesday, July 10, 2012

Pavlova lagi......


Ada permintaan so kena buat lagilah pavlova ni. Fresh fruits pun banyk lagi so boleh on je buat anytime. Tapi kenalah bangun awal pagi nak assemble pavlova ni sebab nak bawa ke office kan. Once dah letak cream putih tu mesti nak makan segera kalau tidak base meringue tu akan cair sedikit dan tak crunchy sangat.


Ada yang missing lah. Rupanya Cik Anggur tak da stok so tinggallah Cik Kiwi + Cik Strawberry. Kalau ada Cik Anggur meriah sikitlah Pavlova ni.



Ready to bring to office.


Cik Suaida ni sangatlah terujanya melihat Pavlova ni.



Pavlova ni sebenarnya dibuat dari putih telor + gula je. Dipukul hingga menjadi meringue kental warna putih. Dessert ni diberi nama Pavlova bersempena dengan nama seorang penari balley iaitu Anna Pavlova dari Russia yang pada ketika itu melawat Australia dan New Zealand sekitar tahun 1920 an.


Tiup jangan tak tiup Cik Su.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...