Tuesday, May 7, 2013

Masak Lemak Pengaga dengan keledek...

Lama betul tak makan masak lemak pengaga ni....Masa pi pasar tani Larkin nampak banyak betul ulam pengaga ni segar bugar tu yang tak boleh tahan.... Why not masak lemak je hari ni kan......so cari semua bahan kat situ....jumpa pulak ikan terubuk....hmm....bakar pun sedap ni....tapi harganya mahal betul seekor kena RM20.00.
Ada berbagai jenis pengaga yang ditanam, ada yang berdaun besar dan ada yang kecil. Sudah semestinya yang berdaun kecil tu sangat sedap. Ada orang panggil penngaga kampung. Saya pernah tanam kedua dua jenis ni.
Pengaga ni banyak khasiat terletak pada akarnya. Biasanya saya suka makan begitu saja sebagai ulam. Petua untuk awet muda dan menghilangkann keputihan. Pengaga ni kaya dengan vitamin A dan C serta zat besi. Saya pernah buat jus dari sayur pengaga dan minum hanya sekali saja.......fuh....tak tertelan mungkin terlalu pekat.


Fresh Orkid ni pun beli kat pasar tani Larkin....murah je....6 batang RM4.00. Boleh bertahan seminggu je. Adik tu kata letak klorox satu sudu kecil nanti boleh tahan 2 minggu.......tak sempat pun dik.....seminggu je hayatnya....masih mencari teknik untuk bunga segar dalam pasu...


Ketak sikit udang dan semestinya mesti ada keledek. Sepatutnya keledek putih tapi terbeli keledek oren ni pulak. Tak pe tak jadi masalah , boleh guna semua jenis keledek sebenarnya.


Santan yang saya guna ni santan pekat siap......kes malas perah santan......



Masak Lemak Pengaga dengan keledek

Bahan
1 ikat pengaga (potong akar dan asingkan - akar ni yang banyak khasiat sebenarnya )
1 sudu besar bawang merah yang telah dikisar halus
1 sudu udang kering tumbuk
1 mangkuk santan pekat + sedikit air
sedikit udang basah
keledek (boleh direbus dulu atau masuk dengan santan sekali)
sayur pengaga

Cara
- Tuang santan ke dalam periuk dan masukkan bawang merah + udang kering tumbuk.
- Tambah sedikit air supaya santan tu tak pekat sangat.
- Masukkan keledek yang telah dipotong kecil. Masak hingga keledek empuk sedikit.
- Masukkan udang basah yang dah dibuang kulit.
- Letakkan akar pengaga dalam periuk selepas tu baru masukkan daun pengaga.
- Boleh masukkan garam secukup rasa.
- Mendidih boleh hidangkan.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...