Masak lemak daging salai ni memang my favourite. Kalau balik rumah mertua mesti beli daging salai ni kat pasar Ampangan. Kat Johor ni susah nak dapat. Kalua nak buat sendiri daging salai ni kirim salam je lah. Tak kan dibuat.
Kali ni masak lemak saya kurang kunyit hidup sebab tu warna agak kehijauan sikit. Letak belimbing buluh ni memang sedap.
Tu dia harganya .....kalau tengok begitu memang cam murah kan tapi kalau beli sekilo harganya RM40.00 ya........daging basah je sekilo dah RM28.00.
Close up dekat sikit daging salai ni......Aroma dia memang best.......beli sikit pun dah RM24.00 tapi bila dah dihiris banyak juga dapat.
Memang best.....ditambah pula bila menggigit belimbing buluh yang masam tu....fuh dah kecur air liur ni.......
MASAK LEMAK DAGING SALAI
Bahan
Semangkuk daging salai yang telah dihiris
10 biji cili padi (nak pedas lebihkan)
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk santan cair
gula dan garam secukupnya
10 biji belimbing buluh - kalau tak de boleh gantikan dengan 2 keping asam keping.
2 helai daun limau purut
Cara
-Tumbuk cilipadi dan kunyit hidup hingga lumat.
-Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dan serai yang telah diketuk ke dalam periuk.
-Letakkan santan cair diikuti dengan santan pekat.
-Didihkan dengan cara menimbuk. Erti kata lain, selalu kacau kuah tadi jangan sampai naik minyak atau santan tersebut pecah.
-Masukkan daging salai dan didihkan sehingga sedikit empuk lagi. Boleh masukkan garam dan gula secukup rasa.
-Last sekali baru masukkan belimbing buloh dan daun limau purut untuk aroma.
No comments:
Post a Comment