Jalan jalan kat pasar tani terjumpa dengan ikan betuk atau puyu yang sangat besar dari biasa. Memang dah lama tak makan ikan ni so pak cik tu kata boleh siap siang....apa lagi saya pun belilah 1/2 kg.....dapat banyak jugak tu......dah lah hidup lagi ikan tu tak de maknanya saya nak siang....ada pulak belimbing buluh yang kecik tu memang sesuailah campur kat masak lemak ni....
Memang sedap masak lemak ikan puyu ini. Ditambah dengan aroma bau daun limau purut. Harum....
Nilah rupanya ikan betuk atau puyu sebelum dimasak ya. Ikan ni berlendir sikit. Saya ada 4 ekor ikan betuk hidup dalam akuarium kecil.
Nak hilangkan bau hanyir ikan boleh basuh dengan asam jawa dan sedikit garam.
Isinya sikit tak puas nak makan. Rasanya sedap tapi hati hati tulangnya tajam. Cara nak masak lemak ni sama saja macam yang lain cuma isinya je yang berbeza. So saya tak letaklah resepi ya.
No comments:
Post a Comment