Lama dah nak try buat onion ring tapi tak kesampaian. Rupanya senang je nak buat onion ring ni. Bahan pun tak banyak. Berapa kali beli bawang besar Bombay tu asyik tak digunakan je. Kali ni mesti nak buat jugak.
Really like the texture of this onion ring. Best partnya tak berminyak.
Makan panas panas sedap. Teringat A & W punya onion ring. Asal nak makan onion ring mesti pi situ beli.
Just love the texture.....no oil around it....this resepi will be a gate keeper to me....
ONION RING - Simple home made
Bahan
1 cawan Buttermilk ( can use 1 cawan plain youghart + 1 cawan fresh milk )
Sedikit Tepung gandum
2 biji bawang besar Bombay ( warna kuning )
sedikit garam
sedikit lada hitam crush - saya guna yang ready made
Cara
Hiris bawang besar. Leraikan bulat bulat.
Panaskan minyak untuk menggoreng dalam kuali.
Ambil satu hirisan dan celup dalam buttermilk , lepas tu sadurkan dengan tepung gandum yang telah di letak sedikit garam dan lada hitam crush.
Boleh terus goreng. Ulang proses sehingga semua bawang habis.
Bila agak kekuningan boleh terus angkat dan hidangkan panas panas.
Salam Kak Anne,
ReplyDeleteAlahai sedapnya. Makan panas-panas. Rangup!
Wsalam Honey, yes tak sempat penuh pinggan.....ngap ngap terus habis....
Delete