Lama tak keluarkan entri kek.....sibuk sikit bulan puasa ni. Tak punya banyak waktu untuk update blog di bulan puasa. Bab yang paling pening ialah nak memilih photo....pening dibuatnya coz I have thousand of photos. Kali ni saya buat Neapolitan Marble kek dari blog Bisousatoi. Thanks for sharing Kak Rima. Melihatkan tekstur kek Kak Rima membuatkan saya teruja nak mencuba. Jadilah jugak walau tak secantik Kak Rima punya.He...he...
Oh...love this kek.....this time round I use SCS butter.....memang sedap rasa kek ni...
Dari pandangan atas....tak smooth sangat but OK lah kan...
Dari pandangan tepi......pun tak rata sangat....
Tu dia...3 tone colour...he...he...boleh lah...
Rasa kek ni memang sedap very buttery coz of SCS butter......suddenly felt in love with SCS but the price is so expensive lah....
Proses pembuatan...this time round saya guna vanilla stick yang dibeli di Bali bagi menggantikan vanilla essence.
Very soft teksture....
NEAPOLITAN MARBLE KEK
Source : Bisousatoi
Main : Lynara Cakes & Red online
Resepi fr: Boutique Baking by Peggy Porschem (Quadrille)
Bahan
250g butter
250g kastor sugar
sedikit garam
1 stick vanilla pod atau 1 sudu esen vanilla
5 biji telor size medium
250 g tepung naik sendiri
25g serbuk koko
25ml susu segar
pewarna kuning
ising sugar - untuk dusting
tepung gandum - untuk dusting
Sugar syrup - saya tak buat ni
150ml air
150g kastor sugar
30cm (12inch) kugellhupf / bundt cake tin - saya guna cake tin seperti dalam photo di atas
Cara
1-Panaskan oven ikut suhu oven masing masing. (175 darjah). Griskan loyang dengan butter dan taburkan sedikit tepung gandum.
2-Masukkan butter , kastor sugar, garam dan vanilla seeds ke dalam mixing bowl pukul hingga kembang dan pucat.
3-Dalam mangkuk lain pukul telor perlahan dan masukkan ke dalam adunan tadi sambil di kacau dengan whisk laju. Kalau adunan tadi mula terasing masukkan sedikit tepung gandum dan pukul adunan supaya bersatu semula.
4-Masukkan tepung dan kaup balik sehingga semua sebati.
5-Asingkan adunan kepada 3 mangkuk. Letak pewarna pink pada satu mangkuk, koko + susu ke dalam mangkuk kedua dan biarkan plain pada mangkuk ke 3.
6-Tuangkan adunan warna pink ke dalam loyang diikuti dengan warna coklat dan plain.
7-Untuk jadikan bentuk marble beralun , gunakan garfu atau stick dan diswirlkan ke dalam adunan tepung.
8-Masak kek selama satu jam bergantung kepada oven anda.
9-Untuk memastikan kek telah masak, boleh cucuk dengan lidi. Jika ditarik lidi tu tak melekat maknanya dan masaklah kek tu.
10-Sementara menunggu kek masak bolehlah dibuat air sirap tapi saya tak buat yang ni. Masukkan air dan gula ke dalam kuali dan masak hingga mendidih. Masak hingga gula kristal hilang dan sejukkan.
11-Selepas kek masak dan dibiar sejuk selama 10 minit, boleh sapukan air sirap tadi ke atas permukaan kek dengan menggunakan brush. Sapu semasa kek masih suam supaya kek boleh menyerap sirap tadi dengan cepat.
12- Selepas tu boleh keluarkan kek dari loyang dan sejukkan sepenuhnya. Siap untuk dipotong.
Looks yummy! A few days ago I coloured my cake with beetroot juice, the cake had wonderful colour. I regret not taking a picture.
ReplyDeleteIt is yummy dewberry....the smell of the butter....wah so tempting.....beetroot juice the color so dark ....havent try using this to make cakes...sure the outcome is very nice...
ReplyDelete