Monday, July 21, 2014

Red Velvet Choc Chip Cookies .......sedap...

Hari ni 22/7/14, dah 24 Ramadan kita berpuasa....pejam celik sekejap je kita dah nak raya kan. Lagi 6 hari je. Masa ni sangat sesuai untui membuat biskut raya......sebab mood raya dah ada kan.....masa ni banyak lagu raya dah dimainkan.....kita sibuk nak mengemas rumah so bila bakar biskut raya tu the aroma ....hmm....wangi satu rumah.....bau butter.....Tahun ni buat tak banyak biskut ...5 jenis je..he...he...merempit buat hari Sabtu dan Ahad....


Red Velvet Choc Chip cookies ni first time saya buat....resepi dari Azlita masam manis. Resepi ni adalah dari Koleksi 20 resepi pilihan sempena kempen seceria air tangan ibu. Di you tube Azlita dengan Planta ada membuat rakaman video cara membuat beberapa jenis biskut. Anda boleh lihat di situ. Congrats tu Azlita one step further up.


Masa mula mula nak buat biskut ni ada sikit cuak,.....sedap ke.....mengenangkan warnanya yang merah tu...merah sangatlah mak ngah.....saya kurangkan sedikit koko sebab tu tak berapa coklat sangat biskut ni......


Biskut ni senang nak buat.....jenis drop cookies......cekup sikit dan letak je atas loyang....very easy.


Lepas dah siap......I think I like this cookies.....memang sedap.....abaikan warnanya ya....soft  and crunchy...hah...cam mana tu ya.....kenalah rasa sendiri baru tau...tang mana yang soft tu...


Almond cincang mestilah dibakar terlebih dahulu barulah crunchy rasa almond tu.


Adunan di bawah ni sedikit saja so kita kena gandakan kepada dua resepi......rasanya tak cukup lah....next year kena gandakan 4 resepi ni....


RED VELVET CHOC CIPS COOKIES
Source : Azlita Masam Manis
Oleh : Planta
Rujukan : Koleksi 20 Resepi Planta
Bahan 
120 gm margerin Planta
10 gm minyak sapi
100 gm gula kastor
120 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
50 gm badam cincang
1 biji kuning telur
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar pewarna merah
30 gm coklat cips putih
30 gm coklat cips
Cara
Mula-mula kita ayak bahan kering.
Satukan tepung gandum, tepung beras dan serbuk koko dan ayak, ketepikan
Bakar sebentar badam cincang dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 5 minit
Di dalam mesen pemutar, satukan margerin Planta, minyak sapi dan gula kastor, putar hingga adunan kembang dan bertukar warna kuning pucat.
Tambahkan telur dan putar sebati.
Kemudian tambahkan esen vanilla dan pewarna merah, putar lagi hingga adunan rata.
Masukkan bahan yang tekah kita ayak tadi, gaul dengan denduk kayu atau spatula rata
Tambahkan badam , 1/2 daripada choc cip dan 1/2 daripada choc cipputih
Gaul adunan rata.
Sudukan adunan di atas dulang pembakar
Hiaskan permukaan doh tadi dengan baki cip coklat dan cip coklat putih
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C ( ketuhar hendaklah di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan doh). Ikut kepanasan oven masing masing ya.
Bakar selama 20 minit.
Sejukkan biskut di atas redai setelah masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Selamat mencuba dan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.................

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...