Monday, June 24, 2013

Lemon Sonata roses....

My lemon sonata roses berbunga lagi, last bloom dalam bulan Sep'12 lama dah. Boleh klik SINI untuk lihat old entry. One of my favourite roses sebab warna kuningnya tu. Rajin juga berbunga lemon sonata ni. Pada masa awal pokoknya tak berapa lebat daun. Kali ni lepas di beri makan cukup cukup barulah banyak sikit daun dan the best part hijau subur.

Warna kuningnya memang sangat cantik.


Dari pandangan atas.


Bila dah kembang warna agak pudar sikit.


Lemon sonata ni tak de bau.


Kembang sekali 2.


Seronok tengok daun roses ni , subur menghijau. Bila subur barulah dia nak berbunga sakan. Lepas ni nak sembur foliar untuk bunga pulak supaya lemon sonata ni berbunga banyak.

10 comments:

  1. salam...cantikknyer rose kak yer....geram sy tgk...kak guna baja ape ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, macam macam Baja dik.tahi ayam+tahi kambing+Baja udang.roses suka organic + seafood

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. kak nak tanya klu roses dia blom xbesar macm yg kita beli tue kenape ek?rajin berbunga tp bunga dia mcm xcantik jer..kelopak byk tp mcm xkembg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun slalu kena cam tu.faktor utama Baja. Baja tahi kambing bag us untuk bagI warna yg terang. Kena letak Baja yg cukup baru bunga besar. Masih dalam experiment lagi.lom dapat jawapan.

      Delete
    2. salam kak anne. hari tu saya ada tanya mami pasal ni. mami kata mungkin tu ros cameron. bila turun kat bawah bunga mengecil. saya ada jgk beli ros dr CH tu dan memang betul time mula2 beli bunga cantik besar, bila berbunga kali ke dua kat bawah ni dah kecik bunganya tapi rajin berbunga.

      Delete
    3. w'salam, roses from Cameron memang cam tu. akan kecil sedikit mungkin cuaca. Akak ada beli SOF dari Chai Suk Fah(lot 57), dia punya roses sangat cantik dan cuppy tapi bila akak tanam bunganya kecil dan tak cuppy.....so sebenarnya faktor baja banyak memainkan peranan....kalau batang pokok kita sihat dan gemuk , bunganya pun akan jadi sihat dan besar...

      Delete
  3. mohon pjelasan, foliar 2 spray @ siram yer? ada kata siram, ada kata spray. kita bdk baru bljar, tolonglah ajar yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foliar tu boleh dispray dan disiram sedikit.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...