Monday, June 3, 2013

Easy Moist Red Velvet.....sedap

Seperti biasa, kalau ada buttermilk extra.......mestilah buat red velvet....sebab dengan buttermilk kek red velvet ni akan lebih moist dan sedap sesangat. Satu tips, buttermilk ni kalau dah expired datenya jangan buang tau masih boleh digunakan lagi. Boleh tahan lagi 2 minggu. Jangan takut sakit perut, so far tak pernah kena.


Kali ni cuba resepi dari azlita masam manis sebab ada kelainan sikit bahan yang digunakan dari resepi red velvet yang lain. Kek ni menggunakan minyak jagung. Thanks to azlita yang rajin cari dan mencuba resepi baru.


So tempting.



Cream cheese ada combiantion white choc, biasanya tak de tapi cream cheese ni rasa masammya tu memang power. Overwrite semua rasalah.....


Kali ni saya makan banyak red velvet cake. There goes my diet. Fuh!......


Tak bole menolak combination cream cheese dan red velvet cake ni.


Its going to be one of my favourite walau tak suka makan kek sangat. Sikit boleh lah....


EASY MOIST RED VELVET CAKE
Source : Azlita masam manis
               Divas Can Cook

Bahan
360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus - saya guna 350g
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk 
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah - ini bergantung pada pewarna yang digunakan.Kalau tak cukup terang boleh tambah lagi.
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas - mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab


Cara
Panaskan oven pada suhu 150C - bergantung pada kepanasan oven.
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan baking paper. 
Dalam bekas, satukan dan ayak tepung + baking powder + soda + serbuk koko +  garam - ketepikan
Dalam bekas yang besar, satukan gula + minyak, tambahkan telur + buttermilk + esen vanilla + pewarna, gaul rata dengan whisk.
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan.
Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang
Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek masak.
Dengan menggunakan lidi atau pencungkil gigi, cucuk ke dalam kek bagi menentukan kek telah masak atau tidak.Bila tarik lidi keluar dan kelihatan bersih dan licin, maknanya kek telah dibakar dengan sempurna, jika masih melekat tambahkan lagi masa membakar.

Untuk Topping
 
Krim Keju 1

150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon

Pukul krim keju dan gula hingga kembang
Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste
pukul sebati

Krim Keju 2 - saya guna yang ni 

200 gm krim keju
1 sudu teh lemon Paste
90 gm coklat masakan putih
150 gm krim bukan tenusu (non dairy whipping cream)
8 gm gelatin
30 gm air

Cairkan gelatin.
Cairkan coklat masakan cara double boiler.
Satukan gelatin cair dalam coklat putih.
Pukul krim keju dan paste lemon hingga lembut.
Tambahkan adunan gelatin dan coklat putih.
Dalam bekas pemutar lain, putar krim keju hingga kental.
Satukan krim putar dalam krim keju dan kaup balik rata.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...