Wednesday, August 29, 2012

Masak lemak cili api + Sambal belacan binjai


Lepas ni kena puasa nak update entri sebab weekend ni busy sikit. Tak sempat nak choose photo yang memang dah berlambak kat dalam PC tu. Kena tunggu ada masa baru boleh update blog. See you all minggu depan ya. Kita rehat sebentar.

Masak lemak cili api ikan merah dicampur dengan pucuk asam gelugor. Pucuk asam gelugor ni beli kat Pasar Tani, Stadium Paroi, Seremban. First time tengok pucuk ni. Daun ni kalau dicampurkan dalam masak lemak ni jadi masam. Jangan letak banyak sangat sebab memang masam yang teramat. Maknanya tak perlu letak asam keping lagi. Bagus tu dapat buat ulam pucuknya dan jimat tak payah letak asam keping.

Masak lemak cili api ikan merah.


Nilah Pucuk asam gelugor tu. Memang masam.

Masak Lemak Cili Api

10 biji cili padi/api
1/2 inci kunyit hidup
semangkuk santan pekat + sedikit air
3 helai pucuk asam gelugor dihiris (kalau tak da boleh letak 1 asam keping)
1 batang serai
garam secukup rasa

Cara
1-Tumbuk cili api + kunyit hidup.
2-Masukkan dalam periuk bersam serai yang dititik / diketuk.
3-Letak santan pekat + air sedikit jika terlalu pekat. Medidih masukkan ikan + pucuk asam gelugor + garam. Serta merta kuah akan masam.
4-Medidih boleh tutup api dan hidangkan.



SAMBAL BELACAN BUAH BINJAI

Buah binjai ni memang my favourite. Kali ni dapat kat Air Hitam dengan harga RM10.00 untuk 2 biji. Hampir nak sekilo juga beratnya. Sekilo harganya RM12.00.


Nasib buah binjai ni rasanya masam manis sikit, sedap. Kalau nasib tak baik dapat yang masam memang tak best.


Buah binjai yang sudah dikupas separuh kulitnya. Warna cream. Binjai ni kalau dipotong boleh juga dibuat jeruk lepas tu makan dengan nasi panas.


Sambal belacan berulamkan buah binjai. Kalau ada masak lemak cili api lawannya mesti ada sambal belacan memang tak boleh miss.

SAMBAL BELACAN BINJAI

5 biji cili hidup merah
3 biji cili padi
belacan 1 inci (siap digoreng tanpa minyak / dengan minyak pun boleh) kalau nak letak lebih pun boleh
gula sedikit

Cara
1-Goreng cili hidup merah + cili padi.
2-Tumbuk belacan + cili hidup + cili padi  + gula sampai separuh lumat.
3-Masukkkan dalam pinggan letak buah binjai sekeliling.
4-Bila nak makan colek binjai dengan sambal belacan.


2 comments:

  1. hi anne..salam pkenalan..selera kita mcm lbh kurang je..hihi.dh lama x pekena lemak pucuk asam gelugoq nih..huih..terliur!

    ReplyDelete
  2. Ya, salam perkenalan Cikda. Apalagi buatlah cepat....memang sedap...1st time masak guna pucuk asam gelugor ni tapi kat Pasir Gudang ni memang tak jumpalah pucuk asam gelugor.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...