Monday, August 13, 2012

Puding Milky Peach

Rasanya bulan puasa ni terajin sikit buat puding sebab mr hubby suka makan puding. Sebenarnya tak berapa pandai buat tapi bolehlah. Stok buah peach ada so cuba buatlah. Guna serbuk agar-agar sangat cepat keras sampai berketul-ketul so terpaksa tapis buang ketulan. Mungkin teknik saya tak betul. Anyway menjadi juga walaupun keras sikit.


Menajadi juga.



Yang bulat asalnya dalam ni.


 

Letak alam loyang segi empat tepat. Cam bulat sabit lah pulak.


 

Satu adunan dapatlah banyak ni je. Jadilah.





 




PUDING MILKY PEACH
Source : Dari Dapur CT

Bahan
13 g agar agar serbuk
500ml air
500ml susu sejat
3/4 cawan gula
sedikit pewarna kuning ( tak letak pun tak pa)
buah peach

Cara
1-Basahkan acuan/loyang & susun buah peach, ketepikan.
2-Didihkan air + gula pasir + serbuk agar-agar dalam periuk dengan api sederhana sehingga mendidih.
3-Masukkan susu cair +esen vanilla + pewarna kuning, didihkab sambil kacau perlahan.
4-Letak tepung jagung dan kacau sebentar hingga mendidih sedikit, tutup api.
5-Tuangkan adunan agar-agar dalam acuan/loyang dengan perlahan atas buah peach.
6-Bila wap panas hilang masukkan dalam peti sejuk.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...