Thursday, February 28, 2013

Snow Cheese Cake...yum...yum...

Snow Cheee Cake?? Apa yang snow ya. Sebenarnya parutan keju cheddar yang diletakkan atas topping cream cheese tu yang melambangkan snow. Saya tak letak parutan keju cheddar ni sebab telupa nak beli keju.


Kek ni memang sedap. Basah sikit. Warna agak kuning sebab telor kuning yang digunakan berwarna orange.


Melimpah tu yang macam salji sikit.




Walaupun menggunakan 6 slice cheddar cheese memang terasa cheese nya.


Cobination topping = cream cheese + 1/2 tin susu pekat, ingatkan rasa akan jadi sangat manis tapi jangan tertipu ya, rasa kemasaman cream cheese tu menutupi kemanisan susu pekat tu. So jangan takut takut nak letak 1/2 tin ya. Tuang je.


Lovely Collage.


SNOW CHEESE CAKE
Source:hanamemories.blogspot.com

Bahan Untuk Kek
6 keping slice cheese
250ml susu segar
100g butter
100g gula halus
110g tepung gandum ( atau 10g tepung SRF + 110g tepung superfine)
6 biji telor
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan untuk topping
250g cream cheese
1/2 tin susu pekat
1/2keju cheddar kraf yang di parut - saya tak letak

Cara
- Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk + susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter.Matikan api(tak perlu sampai mendidih). Sejukkan.
- Pukul putih telor dan gula hingga bertanduk.(terbalik tak jatuh)
- Pukul kuning telor + esen vanilla lebih kurang 1 ke 2 minit dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan campuran susu segar + butter + slice cheese tadi ke dalam kuning telor dan kacau menggunakan whisk.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga sebati.
- Ambil 1/3 daripada putih telor dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telor tadi. Kemudian campurkan baki adunan putih telor sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati.(jangan over sangat...adunan agak ringan dan pekat)
- Griss loyang 8 x 8 " dengan butter dan ratakan tepung supaya tak melekat, boleh juga guna baking paper.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.
- Bakar pada suhu 150 darjah api atas bawah selama 50minit - 1 jam.(Ikut oven masing-masing ya).
- Sejukkan dahulu kek baru dipotong 2.

Untuk Topping
- Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dalam peti kemudian potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...