Tuesday, May 27, 2014

Puding Cendol......first time

Saya bukanlah peminat agar agar sangat tapi saya suka mencuba. Bila saya baca satu resepi tu sangat simple nak buat baik dari segi pencarian bahan sehinggalah ke penyediaan.....maka resepi itu akan menjadi pilihan untuk saya mencuba. As usual resepi ni dari Kak Aziekitchen.....beliau memang sangat rajin menbuat agar agar ni. Ada macam macam jenis lah....so saya decide nak buat Puding cendol for the first time.


For first trial ok lah....inilah hasilnya, Puding Cendol.   


Saya menggunakan agar agar ni ....senang sebab ni beratnya 10g.


Proses memasak santan dan lepas tu dimasukkan cendol. Sepatutnya beli agar agar yang warna putih tapi saya terbeli yang warna coklat.....nasib warnanya tak gelap sangat.


Nampak tak cendol tu.....beli ready made je cendol tu tak reti nak buat. Jimat sikit masa. He..he..
Lapisan atas tu agak keras bagi saya sebab saya terlupa nak masukkan santan. Bahagian bawahmya ok.



Yang ni saya masukkan dalam acuan tart.



Bertingkat tingkat puding cendol ni ya.....tetiba office mate kata nak order....alamak.....


PUDING CENDOL
Source : Azie Kitchen

Bagi Lapisan Bawah
300ml santan pekat
160g gula pasir
500 ml air
10g agar agar powder
500 g cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500 ml air
300 ml santan
180 g gula merah
10g agar agar serbuk
1 biji kuning telor
sedikit garam

Cara
Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air + agar agar powder + gula sehingga mendidih.
Letakkan santan dan garam, biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol dan kacau sebati. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
Acuan tu mesti dibasahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik. ( Saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan supaya mudah dikeluarkan dari acuan untuk dipotong)

Bagi Lapisan Atas
Masakkan gula merah dengan sedikit air  ( daripada 500 ml tadi ) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan airgula + baki air dan agar agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocokkan kuning telor ke dalam mangkuk dan tuangkan ke dalam periuk tadi. Masukkan santan dan garam. Biar mendidih sekejap dan padamkan api.

Nota : Sebelum tuang ke dalam acuan yang sudah ada lapisan bawah, pastikan adunan bawah tu sudah keras dan cucuk dengan garfu di serata adunan.
Adunan kedua tu mesti dituang perlahan lahan. Sebaiknya tahan adunan dengan sudu sudu supaya jatuh dengan perlahan.












4 comments:

  1. sedapnya..pagi-pagi lagi tengok cendol..aduhhh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sud@is, memang sedap....saya peminat cendol....he,,hee...tapi yang cendol bersantan tu kurang minat...suka kalau dibuat kuih...

      Delete
  2. Kalau masuk dalam peti ais, lagi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh semestinya Kak Normala.....tersangatlah sedap...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...