Monday, November 26, 2012

Asam Pedas Ikan & Telor Tenggiri

Dah lama tak masak asam pedas ni, maklumlah saya seorang je yang nak makan. Masa ke kedai runcit kat depan rumah tu ternampaklah ikan tenggiri yang masih fresh lagi ni , yang bestnya ada telor ikan.


Besarkan telor ikan tu.


Mengancam.
 

Ikan ni dipotong besar so sepotong ni harganya RM11.00. Untuk saya boleh dibuat 2 kali masak.


Tak boleh tahan tengok telor ikan ni. Besar.


Memang best.




ASAM PEDAS IKAN & TELOR TENGGIRI

1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
 cili kering yang telah dikisar 2 senduk kecil
semangkuk kecil air asam jawa
daun limau perut
terong / bendeh
ikan dan telor tenggiri

CARA
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk/kisar(bawang besar + bawang putih + kunyit+belacan).
- Tumis hingga garing dan masukkan serai yang telah diketuk + lengkuas.
- Masukkan cili dan kacau hingga garing / naik minyak.
- Masukkan air asam jawa + sedikit air, mendidih masukkan terong. Biar terong separuh masak baru masukkan  ikan dan telor tenggiri. Letak sedikit garam + daun limau purut.
- Kalau nak letak bendeh , mesti dimasukkan terakhir sekali. Masuk dan terus tutup apinya.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...