Dah lama tak masak asam pedas ni, maklumlah saya seorang je yang nak makan. Masa ke kedai runcit kat depan rumah tu ternampaklah ikan tenggiri yang masih fresh lagi ni , yang bestnya ada telor ikan.
Besarkan telor ikan tu.
Mengancam.
Ikan ni dipotong besar so sepotong ni harganya RM11.00. Untuk saya boleh dibuat 2 kali masak.
Tak boleh tahan tengok telor ikan ni. Besar.
Memang best.
ASAM PEDAS IKAN & TELOR TENGGIRI
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
cili kering yang telah dikisar 2 senduk kecil
semangkuk kecil air asam jawa
daun limau perut
terong / bendeh
ikan dan telor tenggiri
CARA
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk/kisar(bawang besar + bawang putih + kunyit+belacan).
- Tumis hingga garing dan masukkan serai yang telah diketuk + lengkuas.
- Masukkan cili dan kacau hingga garing / naik minyak.
- Masukkan air asam jawa + sedikit air, mendidih masukkan terong. Biar terong separuh masak baru masukkan ikan dan telor tenggiri. Letak sedikit garam + daun limau purut.
- Kalau nak letak bendeh , mesti dimasukkan terakhir sekali. Masuk dan terus tutup apinya.
No comments:
Post a Comment