Monday, November 5, 2012

Crepe Durian pun sedap....yummy.......

Kali ni ada durian so cuba buat crepe durian pulak. Memang sedap rasanya. Lembut and melt in the mouth lah. Buat 2 warna , green & yellow, satu kombinasi yang snagat cantik. Buat je ngap , buat je ngap sendiri tak sempat nak hidangkan atas pinggan.


Fresh cream warna putih yang dipukul kental tu memang sedap bila dimakan dengan isi durian. Make sure fresh cream tu tak over beat ya, nanti baik baik kental  ia akan jadi cair balik sebab terlalu lama beat.


Macam bantal disusun berlapis. Satu tips, mesti dimakan terus baru sedap, kalau masuk dalam peti ais kurang sedap sebab crepe tu akan jadi keras sedikit.


Buat 2 colour. Yellow & green.





Yummy lembut.


Cara membuatnya senang je cam kuih dadar yang warna hijau tu. Sekali pandang macam telor dadar kan.



CREPE DURIAN
Source : mylovleyfamily-ana or Cahaya Cinta

1 sudu besar tepung ubi kayu
50g tepung gandum
2 sudu besar gula halus / kasar
40 ml susu cair / fresh milk
1 biji telor
1 penutup esen vanilla
160 ml air
3 sudu teh buter - dicairkan
pewarna

Filling
200 g fresh cream dipukul sampai kental
beberapa ulas durian yang dilyenyekkan
Cara
- Dalam bekas campurkan tepung gandum + tepung ubi kayu (ayak keduanya terlebih dulu).
-Masukkan gula halus/kasar dan tuangkan susu cair / fresh milk. Kacau sebati dengan whisker.
-Telor dikacau sedikit dengan garfu dan dituangkan dalam adunan tadi, kacau sebati.
-Masukkan esen kacau, masukkan air kacau , masukkan butter cair kacau dan pewarna, kacau semua sebati.
-Nak lagi halus , masukkan adunan dalam blender dan tapiskan.
-Panaskan kuali non stick pan, lengserkan sedikit butter dan letak adunan crepe sesenduk ikut citarasa masing-masing ya sizenya. Setelah masak tak perlu diterbalikkan terus angkat je.
-Letak filling fresh cream dan diatasnya diletakkan durian di bahagian crepe yang tidak cantik/licin. Kemudian lipat crepe tu.
-Mengikut kata Cahaya Cinta, adunan ni nampak sikit tapi boleh dapat 13-14 keping crepe.....tapi saya dapat buat dapat dalam 10 keping je. Semua ni bergantung kepada ketebalan crepe yang kita buat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...