Wednesday, December 12, 2012

Ros Damask 17 kuntum...teruja seketika

Pokok ros damask saya ni dah bertahun umurnya. Kali ni buat pertama kali ianya mengeluarkan 17 kudup. Gembira sungguh hati ni tak terkata. Terperanjat sekejap. Kebiasaannya damask ni hanya akan mengeluarkan 5 kudup paling banyak.

Selagi tak kembang, pagi petang saya mengadap pokok ni untuk melihat perkembangan terkini.


Tapi sayang sikit , semua kudup diserang cik thrips. Sedihnya. Damask yang kembang pun sekuntum demi sekuntum je. Warna roses pun very light kurang menarik.


Anatara yang kembang tapi warnanya kurang menarik. Ni semua gara-gara cik thrips.


Anyway saya still suka melihatnya.


Bilalah saat ini akan berulang kembali.

5 comments:

  1. salam kak anne. sayangnya damasak tu tak kembang dgn sempurna. byk kuntum plak tu. saya punya belum berbunga lagi. dlm proses nak membesarkannya. hari tuada beli dgn mami yawincsha 5 pokok. alhamdulillah setakat ni hidup. tunggu utk berbunga plak. harap dpt tunjuk ajar dr akak boleh ke? selamat berkebun utk kak anne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah dik, sedih sekejap sebab bila kembang tak sempurna.. apa nak buat terima seadanya. Tu dia 5 pokok sekali beli....memang kalau lihat bunga mami memang tak bleh tahan kan , semuanya nak. Apa yang akak tahu boleh akak kongsikan. Dah masuk kelab roses kat FB? ada group Roses Forever, Ros rosa rose mawar with honey bee, Malaysian rose society, kat situ boleh dapat macam macam info pasal roses. Sama - samalah kita berkebun ya.

      Delete
  2. Salam sis :-) blh sy tanya nama penuh grup dgn kak honeybee tu apa ya. Sy serch x dpt plak hehe
    Tma ksh :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSalam Junainah, type : Ros Rosa Rose Mawar with Honey Bee.

      Delete
  3. hai saya nak beli batang ros ini boleh tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...