Tuesday, December 11, 2012

Bergedil simply delicious....

One of my favourite dish, bergedil. Tak susah nak buat cuma tahap kemalasan tu je yang menjadi - jadi. Kalau beli kat kedai sewaktu sarapan pagi mesti tak sedap, rasa kentang lebih , nak jumpa daging pun susah. Bila buat sendiri macam - macam kita boleh letak kat dalam campuran kentang tu.




Bergedil ni sedap dimakan dengan nasi dan soto. Sebagai bahan kudapan pun enak.


Yang tak best bila menggoreng bergedil ni ialah minyak akan jadi berbuih dan warna minyak bertukar menjadi hitam. Alamatnya lepas menggoreng minyak tu semua kenalah buang.


Bahan - bahan yang saya letak dalam adunan kentang. Item yang mesti ada ialah bawang goreng. Nak lagi sedap bawang goreng yang kita buat sendiri. Memang marvellous. Aromamya memang tak boleh tahan. Kentang tu ikut suka , ada orang suka rebus atau boleh juga digoreng.


Inside the bergedil. Buat lebih dan simpan dalam fridge bila rasa nak makan boleh goreng.


Yummy.


BERGEDIL KENTANG + DAGING

Bahan
3 biji kentang direbus / digoreng
1/2 mangkuk kecil daging yang telah direbus dan dicincang sedikit - lebih pun tak pa
5 sudu besar bawang goreng - lebih pun tak pa
daun bawang dan daun sup
cili hidup merah
1/2 sudu serbuk lada hitam yang kasar sedikit
1/2 sudu teh lada sulah
1 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa
2 biji kuning telor

Cara
-Ambil kentang yang telah direbus / goreng lalu dihancurkan/dilenyek. Masukkan daging  + bawang goreng dan gaul rata.
-Masukkan serbuk lada hitam + lada sulah + garam secukup rasa.
-Letak daun bawang +  daun sup + cili hidup merah = gaul rata.
-Last sekali masukkan tepung dan gaul rata supaya adunan menjadi sedikit keras dan senang dibentuk.
-Pukul 2 biji kuning telor. Celopkan bergedil yang telah dibentuk ke dalam kuning telor dan gorengkan. Api mestilah kecil sedikit.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...