Tiba-tiba rasa teringin sangat nak makan masak lemak kobis. Kebetulan ada sebiji mangga muda kalau dibuat sambal belacan ni memang sedap. Memang ngam sangatlah dengan masak lemak kobis ni. Dah terliur dah ni kan. Masa cuti je boleh masak memasak ni. Hari biasa dapur tutup.
Letak udang fuh...memang sedap...
Ni sambal belacan yang marvellous....sedap....mangga muda tu buat kecur air liur je.
Dua ni memang perfect combination ditambah dengan nasi panas.
MASAK LEMAK KOBIS
1/4 biji kobis putih
1 sudu besar bawang yang telah dikisar
1 magkuk kecil santan
1 packet keci1 su hoon direndam
sedikit lobak merah
10 ekor udang
sedikit garam
Cara
- Masukkan santan + bawang merah .Timbuk/kacau kuahnya supaya tak pecah minyak.
- Letak lobak merah bagi dia empuk sikit baru masukkan udang, lepas tu baru masukkan kobis dan last sekali su hoon. Boleh letak garam secukup rasa.
SAMBAL BELACAN MANGGA MUDA
5 biji cili merah
3 biji cili padi
2 sudu besar belacan
1 biji mangga muda
Cara
- Semua bahan di atas di goreng dengan minyak kecuali mangga muda.
- Lepas tu boleh tumbuk cili merah + cili padi + belacan. Tumbuk jangan terlalu lumat.
-Potong sedikit mangga muda dan tumbuk sekali tapi jangan sampai hancur.
-Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment