Tuesday, April 23, 2013

Inside-out neopolitan Cup Cake....amboi nama....

Buat chocolate cup cake lagi, gara gara nak habiskan buttermilk. Cari resepi yang senang nak buat dan cepat. Resepi ni ambil dari blog Sweetapolita tapi taklah menjadi cam dia punya.....banyak faktor....first jenis koko yang digunakan....so ni my version lah.....janji sedap dimakan....Kalau baca nama kat atas tu cam tak percaya je kan.....yang jadi ngan saya ni chocolate cup cake lah....


Kes malas nak buat topping so sprinkle ising sugar je.....settle.....


Strawberries one of my favourite.


Nyum...nyum...strawberry tu sedap juga.


With my lavender fresh pick from my garden tapi dah layu sikit sebab petik awal sangat.


Snowy with icing sugar. Cup cake ni ada letak mayonis tapi taklah rasa sangat sebabt sikit je letak.


Hem....moist juga cup cake ni. Kalau dnegar nama cup cake ni amboi...tapi cupcake saya ni tak secantik kek sweetapolita lah.


INSIDE-OUT NEOPOLITAN CUPCAKES

SOURCE : Sweetapolita

Bahan
6 sudu besar (85g) butter
1 cawan (230g) dark brown sugar
1 sudu kecil vanilla
1 biji telor size besar
1 kuning telor
3/4 cawan + 2 sudu kecil (115g) tepung gandum
6 sudu besar (38g) koko
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecik baking powder
1/2 sudu kecil garam - saya tak letak
3/4 cawan buttermilk (180ml)pada suhu bilik
2 sudu besar mayonis (30ml)

Cara
-Panaskan oven ikut temperature oven masing-masing (150 darjah untuk oven butterfly saya).
-Dalam mixer pukul butter + brown sugar + vanilla pada kadar sederhana ke kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi light colour selama 5 minit. Turunkan kelajuan ke sederhana semula dan masukkan telor sebiji demi sebiji.
-Ayakkan tepung + koko + baking soda + baking powder ke dalam mangkuk dan kacau menggunakan whisk. Boleh masukkan garam sikit jika suka.
-Selang selikan adunan tepung dengan buttermilk ke dalam adunan butter tadi, dimulakan dan mesti diakhirkan dengan adunan tepung tadi. Satukan sampai semua habis dan kaup balik.
-Masukkan mayonis dan kacau rata.
-Scoop adunan menggunakan ice cream scoop ke dalam cup cake dan masak selama 20 minit atau sehingga masak.
-Setelah masak sejukkan atas redai dan boleh lah di sprinkle dengan gula ising. Cup cake mesti sejuk dulu ya.













No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...