Fullamak nama kek ni the humming bird cake....cam best je bunyinya.....cam sedap je rasanya.....cam senang je nak buat.....sebenarnya tertengok resepi kek ni kak kedai buku ......tengok bahan cam simple je tu yang cuba buat.....tapi seriously tak tau kenapa dipanggil the hummingbird cake. Kat goggle pun tak tau kenapa kek ni dinamakan begitu.
Kek ni ala ala carrot cake....sebab ada macam macam kat dalam tu....
Cer tengok tekstur kek ni....macam carrot cake kan.....cara buat pun lebih kurang sama je...
Sesuatu yang wajib ......dalam cup cake....
Nampak delicious kan......he......he.....with cram cheese frosting
All in kat dalam tu .....pisang + nenas + pecan
Menjadi jugak design cup cake ni.....
THE HUMMINGBIRD CAKE
Source : dari buku resepi yang saya terlupa penulisnya. minta maaf ya.
Bahan A
200g tepung naik sendiri
1/8 sudu kecil baking soda
1/8 sudu kecil garam - saya tak letak pun
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Bahan B
100g pecans(dadu dan bakar sebentar dalam oven)
Bahan C
120ml minyak jagung
2 biji telor dipukul sekejap
Bahan D
250g pisang yang dilenyek
200g nenas dalam tin- dipotong dadu dan perah buang airnya
Topping - saya tak gunakan resepi ni , saya gunakan resepi RV punya cream cheese
80g cream cheese
50g butter
220g castor sugar
1/4 teh sudu kecil vanilla essence
2 teh sudu kecil lemon juice
2 sudu besar chocolate cair
Cara
- Satukan bahan A dan bahan B. Tambah bahan C dan Bahan D, kacau perlahan. Masukkan adunan dalam loyang 8".
-Bakar selama 150 darjah selama 45 minit. Ini oven saya. Oven anda mungkin berlainan.
-Satukan cream cheese, butter, castor sugar, vanilla dan lemon juice. Ambil 4 sudu besar adunan tadi dan campurkan chocolate cair.
-Bila kek dah masak dan sejukkan atas redai. Boleh sapukan cream cheese topping tadi
Nak share
ReplyDeletesilakan
Delete