Sunday, November 10, 2013

Masak Lemak Udang Tempoyak

Udanglah lagi.........sesungguhnya memang saya peminat udang.....very the high kolesterol tapi belasah je. As usual pancing kat pasar tani....masak simple dish yang juga my favourite....


Boleh tahan besar jugak udang ni......masak lemak tempoyak ......sodap....



Nampak cam fresh je kan......besar tu yang best....

Sepinggan ni habis dikerjakan.....hancur my diet......sesafood + santan......hu...hu...
MASAK LEMAK UDANG TEMPOYAK

Bahan
12 ekor udang besar
10 biji cili padi (nak pedas lebihkan)
1/2 inci kunyit hidup
1/2 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
5sudu besar tempoyak
gula dan garam secukupnya
2 helai daun kunyit
Cara
-Tumbuk cilipadi, kunyit hidup hingga lumat.
-Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk.
-Letakkan santan cair diikuti dengan santan pekat.
-Didihkan dengan cara menimbuk. Erti kata lain, selalu kacau kuah tadi jangan sampai naik minyak atau santan tersebut pecah.
-Mendidih masukkan tempoyak. Kacau rata. Barulah masukkan udang , garam dan gula secukup rasa.
-Last sekali baru masukkan daun kunyit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...