Saturday, March 3, 2012

Gapiku......terbongkang sudah

Hati riang mendapat beberapa ekor ikan gapi from my boss. Boleh ke ikan ni bertahan tanpa oksigen dan segala kelengkapan? Tup...tup seminggu juga hayatnya bertahan. Oh! boleh rupanya. Seronok tak terkata. Ikan gapi ni memang sangat cantik, berenang pantas ke sana ke mari. Penat memerah otak sewaktu bekerja bila melihat ketangkasan ikan gapi ni rasa relax sikit otak ni yang dah sememangnya tepu tahap maksimum. Nak masuk minggu kedua , tiba -tiba ikan gapi ku terbongkang. Oh! Kenapa ya? Why? Why? Sedihnya. Seharian berkabung , kesedihan.
Skype my boss , 
me:  all my gapi is dead.
KC: huh ! What happened ?
me: overdose makan or terperanjat dapat rumah baru or tukar air.....
KC: huh ! curious.

Sedih sungguh sedih..... rupanya my gapi killed by the poison chlorine.

Terbongkang sudah. Upside down. Yang warna warni ni gapi jantan.Bergelimpangan.


Yang cantik menawan warna warni tu jantan yang satu warna je tu betina.

Niat di hati nak bagi mahligai syahdu untuk si gapi tapi akhirnya jadi kubur syahdu. Sungguh menyayat hati. Kesalahan utama, saya tidak sepatutnya meletakkan gapi serta merta ke dalam balang ni kerana klorin belum mendap lagi. Mesti tunggu 2 hari baru boleh masukkan ikan.

Gara-gara teruja melihat balang my boss yang besar ni ditambah pula water lettuce yang sangat menghijau, tulah tanpa berfikir panjang terus salinkan gapi dalam balang besar. Akibatnya semua gapi terbongkang sudah keesokan harinya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...