Sunday, November 17, 2013

Laksa Asam Kedah.....yang simple

Teringin betul nak makan laksa asam Kedah ni, kalau beli kat pasar malam RM1.00 pun dapat tapi kuahnya cair pulak. Kalau buat sendiri gerenti pekat......Hu ...hu .....apa lagi  start the process lah....


Kali ni kuah terlebih pekatlah pulak.....suka buat ni sebab senang je.....smua main rebus je......no minyak ...minyak...ok. Kalau makan banyak pun tak rasa bersalah....


Ikan kembong yang telah direbus.....proses ni yang leceh sikit tapi sebab nak makan punya pasal kenalah buat jugak kan.

Nyum....nyum......jemput makan.....ops lupa letak timun......ada je yang tercicir....tapi tak kisahlah ....boleh aje...


LAKSA ASAM

Bahan
3 ekor ikan kembong
2sudu besar bawang merah yang sudah diblend
4cm belacan
1 senduk cili yang telah dikisar
10 asam keping
garam
air secukupnya
bunga kantan
8 tangkai daun kesum (banyak pun boleh)
cili hidup merah, cili padi
telor rebus
limau sambal
daun salad
timun
1/2 packet laksa kering direndam

Cara
1-Ikan Kembong direbus dan diblend isinya.
2-Isi ikan yang telah diblend + 1 senduk cili yang telah dikisar bersama belacan + bawang + asam keping =masukkan ke dalam periuk.  Tuangkan air tapi jangan banyak sangat.
3-Rebus hingga kuah mendidih. Masukkan bunga kantan + daun kesum. Letakkan sedikit garam.
4-Rebus laksa yang telah direndam. Setelah masak boleh dihidangkan besama cili, daun salad ,timun, dan telor.


2 comments:

  1. sedapnya..sya memang suka makan laksa asam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sendiri masak sendiri makan....he..he...memanglah sedap....bbwana adienia..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...