Ikan kerapu ni lama dah beli tapi tak tau bila lah nak masak......duk terperap dalam fridge je......so decide nak masak stim je lah .....senangkan. Ikan kerapu ni isi dia keras sikit dari siakap. Saya lebih sukakan siakap.
Letak cendawan hitam yang dipanggil fungus tu......rupanya the kids and hubby pun sukakan fungus ni...
Terlebih letak fungus tu tapi tak pe sebab ramai penggemar...
Lauk tambah ........Ikan masin terubuk + telor masin ikan terubuk....wa lah penambah selera....
Ditambah pulak dengan sambal belacan tempoyak bersama sama ikan bilis goreng dan ulam ulaman = daun pucuk gajus + daun tenggek burung. Bertambah tambahlah nasi tambah. Kalau makan ulam ulaman ni boleh awet muda katanya. He...he..he..
IKAN KERAPU STEAM
Source :Sweetiesaqi
Ikan kerapu / siakap
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 batang serai
1/2 amgkuk air
sedikit cendawan hitam/ fungus
1 sudu besar lemon
garam dan gula secukup rasa
daun bawang untuk hiasan
Cara
-Stim ikan kerapu tadi dalam kukusan.
-Masukkan air, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Masak ala ala rebus gitu.
-Mendidih masukkan fungus , lemon, garam dan gula secukup rasa.
-Keluarkan ikan dari kukusan dan curahkan kuah tadi ke atas ikan. Bolehlah hias dengan daun bawang
No comments:
Post a Comment