Tuesday, April 22, 2014

Pengat Labu + Keledek + Keladi....

Ni entry  berlapuk lagi, dah lama dalam draft  tak dikeluarkan. Ada labu sebiji yang saya beli masa di Bandung pada Dec'13 yang lalu. Saja beli labu ni nak rasa ada beza tak yang di Malaysia dan di Bandung.
Pengat labu ni favourite hubby. As for me biasa biasa je lah.


Agak pekat sikit pengat ni.



Nilah rupanya labu dari Bandung tu. Warnanya sangat terang.......oren pekat. Rasa cam biasa je tak lah manis pun. 


 
Tepung cha cha yang berwarna warni. Ni kena rebus dulu bagi lembut ya.

Saya tambahkan keladi dan keledek purple di samping labu yang warna oren tu.


Nyum nyum sedap pengat ni.....pekat gitu.....tak boleh makan banyak....


PENGAT LABU

Bahan
1/2 biji labu - didadu  dan direbus
sedikit keladi dan keledek - didadu dan rebus lembut - tak letak pun tak pe
1/4 cawan bubur cha cha - rebus hingga lembut dahulu
3/4 camca besar biji sago - cuci dan toskan
1 ketul gula Melaka dipotong kecil
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
350ml santan pekat
air secukupnya
sedikit garam

Cara
- Masak gula + gula melaka + 1 cawan air. Tapiskan.
-Masukkan santan  + air gula yang telah dimasak di atas + sagu mata ikan + bubur cha cha dan air secukupnya ikut kepekatan yang dikehendaki.
-Mendidih masukkan labu + keledek + keladi yang kesemuanya telah direbus terlebih dahulu.
-Masukkan garam sedikit, jika rasa kurang manis boleh tambah sedikit gula ikut citarasa masing masing





2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...