Monday, April 21, 2014

Ikan Keli Salai

Asalnya ikan keli salai ni saya beli di Seremban masa balik rumah my mother in law. Beli 4 ekor je tu yang masak lemak cili padi ni. 


Bau ikan salai ni sangat sedap. Aromanya memang saya tak boleh tahan.


Beginilah rupa ikan salai yang dibeli di pasar tani Stadium Paroi, Seremban.

Bahan bahan yang diletak = cekur + bawang + cilipadi

Hasil cekur yang ditanam sendiri tapi cekur ni muda lagi so rasanya kurang sikit tapi bau cekur tetap ada.


Tabur dengan hirisan daun cekur.


MASAK LEMAK IKAN SALAI
Source : Sweetiesaqi

Bahan
4 ekor ikan keli salai
10 biji cili padi (nak pedas lebihkan)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar merah bersaiz kecil
5 biji ubi cekur atau ikut suka (seeloknya yang tua sikit)
1/2 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
gula dan garam secukupnya
5 helai daun cekur
Cara
-Tumbuk cilipadi, kunyit hidup , bawang besar dan ubi cekur hingga lumat.
-Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk.
-Letakkan santan cair diikuti dengan santan pekat.
-Didihkan dengan cara menimbuk. Erti kata lain, selalu kacau kuah tadi jangan sampai naik minyak atau santan tersebut pecah.
-Masukkan ikan keli salai , garam dan gula secukup rasa.
-Last sekali baru masukkan daun cekur

2 comments:

  1. Wauu belum pernah cobaan begini dalam idup ku...sedappp nmpak telioqqq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah buat....sedap...bau cekurnya...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...